Karjalani, Karjalani, maani ja maailmani

20,00 

KARJALANI, KARJALANI, MAANI JA MAAILMANI -artikkeliko­koelman syntyhistoria juontaa pakolaiskeskusteluun, joka käyn­nistyi kiivaana kun Suomeen vuonna 2015 tuli ennätyksellinen määrä turvapaikanhakijoita. Polemiikin kohteena oli pian myös Neuvostoliitolle luovutetusta Karjalasta evakuoidun väestön asut­taminen muualle Suomeen.

Pakolaiskeskustelusta nousi esille ajatus siitä, kuinka huonosti suo­malaiset lopulta tuntevat karjalaisten historian. Talvi- ja jatkosotaa koskevaa tutkimuskirjallisuutta on kyllä julkaistu runsaasti, mutta niissä Karjalan ja sen asukkaiden vaiheet jäävät usein varsinaisten sotatapahtumien varjoon. Tämän teoksen keskeisenä ajatuksena on luoda laajempi näköala karjalaisten kohtaloon ja sota-aikaan yleensä. Sota kosketti syvästi koko suomalaista yhteiskuntaa ja sen jäseniä.

Kirjan teemoihin kuuluvat Karjalan menettämisen taustat, talvi- ja jatkosodan aikana suoritetut väestön evakuoinnit, sodanjälkeinen asutustoiminta, karjalaisten selviäminen ja Karjalan muistaminen. Vaikka teoksen pääosassa ovat menetetty Karjala ja sen asukkaat, kirjassa muistutetaan myös, etteivät karjalaiset suinkaan olleet Suomen ainoita evakoita. Sodanjälkeinen asutustoimintakaan ei koskenut vain karjalaisia, vaan siitä hyötyi yli puolet Suomen kan­sasta. Eivätkä maahanmuuttajatkaan ole uusi ilmiö, vaan Suomeen on kaikkina aikoina tullut ihmisiä ulkomailta.

Artikkeleiden kirjoittajat ovat aihepiiriinsä perehtyneitä tutkijoita Suomen eri yliopistoista yhden kirjoittajista edustaessa Maahan­muuttovirastoa ja yhden Kööpenhaminan yliopistoa. Kirjan ovat toimittaneet FT Pirkko Kanervo, FM Terhi Kivistö ja VTT Olli Klee­mola.

Artikkelit

Prologi: Evakoita vai pakolaisia? – Pirkko Kanervo, Terhi Kivistö & Olli Kleemola

Miksi menetimme Karjalan? Poliittista taustaa – Pirkko Kanervo

Itsekkäät evakot ja ahneet isännät – talvisodan evakuoinnin kokemushistoriaa – Tuomas Tepora

Suomalaisia sotalapsia Pohjoismaissa – Tuula Eskeland

Ulkomaalaisten asuttaminen Suomeen 1915–1945 – Antero Leitzinger

Ortodoksisen siirtoväen kontrolloitu sopeutuminen – Heli Kananen

Sodanjälkeisestä asutustoiminnasta tuli suuri maareformi – Pirkko Kanervo

Luovutetun Karjalan ylirajainen muisti – Outi Fingerroos & Ulla Savolainen

Karjalaiset evakkolapset – selviytyjäsankarit – Eeva Riutamaa

Ikuinen ikävä – kirjeet tunteiden tulkkeina – Marjatta Hietala

Epilogi: Karjala elää keskuudessamme – Pirkko Kanervo, Terhi Kivistö & Olli Kleemola

Artikelnr: 9789527167557 Kategori:

Ytterligare information

Vikt 0,6 kg
Dimensioner 17,6 × 25 × 1,3 cm