Skip to main content
Blogi

Hiekkaa, hikeä ja hospitaalitoiveita – kaivauskokemuksia Porista

Kirjoittaja 31.8.201510 tammikuun, 2020No Comments

Tässä olemme me, Anniina ja Emma. Vietimme elokuussa kolme työn- ja hiekantäyteistä viikkoa Porissa kaivajina Sigillumin kaivauksilla. Kaivaussääksi sattui kesän pisin hellejakso, ja aurinkoa tuli otettua vähintäänkin koko talven tarpeiksi. Kyllä me yhdestä sadepäivästäkin tosin saimme nauttia.

Tässä on työmaamme, entisen oluttehtaan tontilla sijaitseva Porin Karhukortteli, aivan Kirjurinluodon kupeessa, Satamaidon ja Satakunnan museon naapurissa. Paikalle tullaan rakentamaan kerrostaloja, joten meidän tehtävämme oli kaivaa aikaisemmat rakennuksenjäänteet pois alta. Niihin kuului mm. kivi- ja tiilirakenteita (kuten kivijalkaa) sekä muutama puu. Peltoakin olimme havaitsevinamme.

Alkuperäinen hypoteesi 1600-luvun hospitaalista todennäköisesti romuttui, kun vanhaksi oletetusta kerroksesta löytyikin piiposliinia, jonka massa kehitettiin vasta 1700-luvun puolivälissä.

(Alla oleva fajanssilautasen pala ei liity tapaukseen.)

Jo mainittujen löytöjen lisäksi alueelta otettiin talteen paljon kaikenlaista uuden ajan kohteille tyypillistä materiaalia, kuten punasavi- ja kivisavikeramiikkaa, lasia, liitupiipun katkelmia, luuta, piitä sekä runsaasti rautanauloja. Lisäksi otimme ajoitus- ja maanäytteitä myöhempiä analyysejä varten.

Tässä muutamia lempilöytöjämme:

Vaikka loppua kohden tulikin hieman kiire, kuten kaivauksilla on usein tapana käydä, ehdimme työn ohella myös tutustua hieman Poriin ja nauttia kaupungin upeista nähtävyyksistä. Kokemäenjoen rannoilla väsyneen kaivajan silmä lepäsi. Lisäksi pääsimme kiertelemään Satakunnan museon tiloissa asiantuntevan oppaan johdolla.

Jokamaanantainen kauppareissumme kulki Käppärän hautausmaan lävitse. Keskellä hautausmaata sijaitsee Juseliuksen mausoleumi, jonka sisäseiniä koristavat Akseli Gallen-Kallelan maalaukset. Sisällä olisikin ollut mukava piipahtaa, mutta…

VOIH! Mausoleumi suljetaan jo neljältä, jolloin työpäivämme vasta päättyy! Mutta saimmepahan erinomaisen syyn palata Poriin vielä joskus.

Päivän päätteeksi reissussa nuhraantuneen arkeologin on hyvä palata majapaikkaansa, Hostel Riveriin. Internet ei aina toimi, mutta palvelu on parasta ykkösluokkaa ja sängyt ihanan pehmeitä.

-Anniina ja Emma